domingo, 20 de noviembre de 2016

NACIONALISMES EN EUROPA: UN INCENDI PROVOCAT


Autor:Ferrer.
16-5-2005.

Hi ha un parell de teories interessants sobre els nacionalismes en Europa. La primera es del filosof Fernando Savater. Diu que a l’ igual que Espanya fon un camp d’ experimentacio en els anys 30 a on esclatà una guerra que despres es traslladà al continent per efecte contagi, ara podria tornar a repetir-se l’ historia pero en el fenomen nacionaliste. Si Euskadi conseguix l’ independencia podria produir-se un efecte domino en Europa que afectaria a atres nacions sense estat (Escocia, Corcega...) per lo que passariem a l’ Europa de les tribus i sería la fi de l’ Unio Europea (UE). Em pareix una visio massa apocaliptica; no crec que la UE desapareguera, de fet l’ Europa dels pobles podria gojar inclus de molt mes acomodo i estabilitat que la dels estats que tenim ara.

L’ atra teoria li la he sentit varies voltes als comunistes. Aseguren que l’ auge de nacionalismes que hi ha a tota Europa no es casual; es tracta d’ un “incendi provocat”. Algu es trobaria molt interessat en que una serie de pobles s’ independisaren (Galicia, Euskadi, Catalunya, Bretanya, Corcega, Gals, Escocia, Veneto, Padania, etc.) i per tant estaria fomentant estos moviments de lliberacio nacional i financiant-los des de les ombres. Tal incendi provocat sería obra d’ un piroman: Alemanya. De fet, si conseguira el desmembrament d’ Espanya, França, Italia i Gran Bretanya, Alemanya sería l’ unic estat fort de la UE i els atres estats menuts serien els satelits que orbitarien en torn a l’ astre-rei alema. A canvi, tots estos pobles conseguirien l’ independencia per fi.

La teoria es verosimil per les següents raons:
1) Alemanya es l’ unic estat dels cinc forts de la UE que no te cap problema de nacionalismes.
2) S’ ha descobert que darrere de la desintegracio de Yugoslavia, estava la ma allargada d’ Alemanya, que promogue l’ independencia d’ Eslovenia per a aumentar la seua area d’ influencia.
3) Alemanya fon el primer estat en reconeixer la sobirania dels nou-nats Eslovenia, Croacia, Macedonia, etc. i podria estar tractant de repetir la mateixa jugada en l’ Estat Espanyol.
4) Alemanya podria consolidar la seua hegemonia comercial i economica sobre la UE si no existiren grans estats que li feren front de tu a tu.
De ser cert tot aço, el valencianisme podria tindre en Alemanya una sucosa font de financiacio, un manà caigut del cel.

/o:p>

No hay comentarios: