sábado, 17 de agosto de 2013

PER A QUAN EL PUNT VAL?




Autor: Ferrer.
26-9-2005.

Els catalans ya han conseguit el seu punt cat (.cat). I els felicite. Com sol ser habitual, ells van per davant. I ara que ells ya ho tenen i veiem que ni ha arribat l’ Apocalipsis ni s’ ha trencat Espanya ni s’ ha cernit sobre el mon les set plagues bibliques com auguraven els mes agorers em pregunte a mi mateix ¿per a quan el .val? Si no volem que s’ incloga a Valencia com una regio catalana mes, ¿a que esperem per a demanar el .val? Quina millor manera de demostrar al mon que Valencia existix al marge de Catalunya que fent-se visible per a tot lo mon?

No hi ha que ser alarmistes en este tema ni fer una montanya d’ un granet d’ arena. L’ existencia del .cat no te res a vore en separatismes, ni en independencies ni en anticonstitucionalismes ni res paregut. Ni tampoc te res a vore en l’ existencia d’ una suposta “nacio cultural” ni en el reconeiximent internacional d’ una llengua. No. El .cat fa referencia exclusivament a una mera procedencia geografica, a un lloc (es dir, Catalunya). Abogue per l’ existencia d’ un .val. Sería molt util per a trobar en mes celeritat les pagines valencianes que hi ha a la xarcia.

I ficare un eixemple real. Fa poc una universitaria belga m’ escrigue al meu correu-e dient-me que estava fent una tesis doctoral de l’ arquitectura valenciana i que si per favor li podia recomanar algunes pagines sobre el tema. Ni cal dir te que si existira el .val ella podria haver localisat mes rapidament este tipo d’ informacio, ya que a la belga no li interessava l’ arquitectura canaria, madrilenya o riojana, sols la valenciana. I precisament quan busques una informacio molt concreta d’ una zona molt concreta del mon, este tipo de dominis poden ser utils.

Si estic fent un treball sobre les festes, costums i tradicions d’ Andalucia em facilitaria molt la faena un .and. I d’ igual forma, si busque informacio exclusiva de l’ Estat de Nova York o de l’ historia del Regne de Napols potser un .ny o un .nap podrien ajudar-me a localisar l’ informacio mes rapidament. En fi, que m’ agradaria molt que existira en este tipo de dominis en internet no sols per a Espanya sino per a tot lo mon. No es per res, pero, dixant qüestions politiques i culturals a banda, com a usuari d’ internet tal iniciativa sería util per a tot lo mon.

No hay comentarios: