miércoles, 5 de enero de 2011

ENRIQUE PONCE MARTINEZ



Es nebot net de Rafael Ponce, "Rafaelillo", que radicà en Lima. Donà els seus primers passes de saló de la mà del seu yayo. Leandro Martínez i matà el seu primer vedell als 9 anys en Chiva, el seu poble natal, entre la changla i l'admiració de tots els seus amics d'infància.
En deu anys ingressa en l'Escola Taurina de Valéncia. Dos anys més tart intervé en un festejo menor celebrat en Castellar (Jaén) i conec al ganader, Juan Ruiz Palomares, el qual seria després el seu apoderat.
El seu debut en públic fon el 10 d'agost de 1986 en la plaça de bous de Baeza, (Jaén) vestint de blanc i or.
El seu debut en cavalls fon el 9 de març de 1988. En Castellò. Junt a Curro Trillo i José Luís Torres. Els tercencs foren dels hereus de Bernardino Píritz Cavallo.
El seu debut en Las Ventas fon l'1 d'octubre de 1988, en Antonio Manuel Punta i Domingo Valderrama, que també debutava en Madrit. Els tercencs foren de José Manuel Pereira Lupi, dels germans Oliverira (Portugal) i La Fresneda. Debutà en un tercenc de Pereira Lupi al que li dien "Yeitoso", negre.
Prengué l'alternativa en Valéncia, el dia 19 de març de 1990. El seu Padrí fon "Joselito". I el seu Testic fon, "El Litri". Els bous foren de Puerta Germans. el bou en el qual prengué la seua alternativa, li dien "Talentoso", negre, de 505 kilos.
Prengué l'alternativa en 101novillades i 111 orelles tallades.
La seua Confirmació fon en Madrit, el 30 de setembre de 1990, tenint com Padrí a Rafael de Paula i com Testic a Luís Francisco Esplá. El bou en el qual és confirmà fon, "Farruco", de la ganaderia de la viuda de Diego Garrido.
La seua Confirmació en Mèxic fon el 13 de decembre de 1992. Tenint com Padrí a Guillermo "Capetillo". I com Testic a David Silveti. Els bous foren de La Venta del Refugio. El bou fon, "Nevado", morat, meano, 450 quilos, el qual resultà ferit en la cuixa dreta.
Fins a la data porta més de mil orelles tallades.
En la plaça de Logronyo, es en l'única que fins al moment, mai ha eixit a muscles.Torero tècnic i poderós, de bon tall, fàcil i llançat. Ponce toreja en una regularitat res freqüent i seguix demostrant que posseïx coneiximents, afició, sensibilitat i dots lliriadores.
Juan Belmonte, després de tallar un rabo en Las Ventas, digué que algun dia hauria un torero que seria capaç de fer faena a la majoria de bous. Se en l'actualitat si busca un torero capaç de fer faena a una majoria de bous, ad eixe li dien Enrique Ponce. El mestre, la definició que millor li va, ha triumfat en totes les places d'Espanya, França i Mèxic.
En 2003 s'impongué en les fires més importants davant de toreros veterans i jóvens promeses, deixant ben clar quí és el que mana en la festa. En la Condomina quallà una actuació memorable.
En 2004 començà en els mateixos auguris fins a l'agarrada d'Alacant.
L'Aula Cultural Taurina "Antonio Bienvenida" de la Plaça de Bous Monumental de, Las Ventas, de Madrit, el passat 7 de Juny de 2006, dins del marc de les festivitats de la Fira de 75º Aniversari, se li entregà al Mestre Enrique Ponce el "Trofeo Fiesta Brava".
En Mestre Enrique Ponce, fon nomenat Màxim Triumfador de la Temporada Gran 2005-2006 de la Monumental Plaça de bous de "Mèxic".
Ha creat la seua pròpia ganaderia, tenint com;Divisa: encarnada, or i blau
Senyal: forqueta en abdós orelles
Finca: "Cetrina", en Las Navas de San Juan (Jaén)
El 25 d'octubre de 1996, es casà en Valéncia, en la seua actual dòna, Paloma Cuevas, dòna culta i bella.
Paloma Cuevas és filla de Victoriano Valéncia, l'advocat que sacrificà la toga pel vestit de torejar, arribant a ser, destre i empresari.
En la confirmació de Francisco Ribera Ordoñea, "Fran", el seu bou fon "Flamenco" el seu Padrí, "Joselito" i el seu Testic, Enrique Ponce

No hay comentarios: